Tämä tumma ja makea olutleipä on hyvä gluteeniton vaihtoehto saaristolaisleivälle.
5 dl Kukko tumma gluteeniton olut
10 g hiivaa
100 g tummaa siirappia
sekoita olut, hiiva ja siirappi yhteen
160 g tattarijauhoa
50 g tattarihiutaleita
60 g perunajauhoa
25 g karkeaa psylliumkuorijauhetta
20 g ruusunmarjajauhetta
1,5 tl suolaa
sekoita jauhot ja suola nesteeseen
50 g kurpitsansiemeniä
50 g auringonkukansiemeniä
lisää siemenet taikinaan, sekoita hyvin
kaada taikina öljyttyyn leipävuokaan (noin 1,5 litran vuoka)
anna taikina levätä yksi tunti
paista leipä 180° uunissa 90 minuuttia
0,5 dl tummaa siirappia
1-2 rkl vettä
sekoita siirappi ja vesi
valele lämmin leipä siirappivedellä
anna leivän jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista