Ravintolat

Minä rakastan hyvää ruokaa ja ruoanlaittoa. Välillä se on kuitenkin mukava lähteä ulos syömään, nauttimaan mitä muut ovat luoneet. Tässä ovat suosikki paikkojani, Helsingissä ja muualla, jotka tarjoavat herkullista gluteenitonta ruokaa aamupalaksi, lounaaksi, illalliseksi tai vaikka välipalaksi. Ravintoloita tulee lisää sen mukaan, miten ehdin käydä testaamassa niitä.

Suomi

Helsinki

Ateljé Finne, Arkadiankatu 14, Töölö, Helsinki
Ihania sesonginmukaisia ruokia, joista suurin osa ovat luonnostaan gluteenittomia. Yksi suosikeistani kun hakee hienoa mutta rentoa paikkaa!

Block by Dylan, Eteläranta 18, Kaartinkaupunki, Helsinki
Dylanin uusin paikka, vanhan kauppahallin vastapäätä, tarjoaa aamupalaa, lounasta ja viikonloppuisin myös brunssia. Lounas- sekä brunssibuffasta löytyy runsaasti gluteenittomia vaihtoehtoja, gluteeniton leipä ja jälkiruokaa tuodaan pyytäessä pöytään.

Café Huvila, Hakasalmen Huvila, Mannerheimintie 13 b, Töölö, Helsinki
Täältä saa hyvää kahvia, gluteenitonta lounasta ja leivonnaisia.

Cafe Regatta, Merikannontie 8, Töölö, Helsinki
Helsingin ihanin kahvila meren rannassa tarjoaa nykyään myös gluteenittomia leivonnaisia kahvin kaveriksi.

Fisken på Disken, Kortteli,  Kamppi ostoskeskuksen 5krs, Kamppi, Helsinki
Sympaattinen kalaravintola ja osteribaari Kampin Korttelin sydämessä. Täällä myös erikoisruokavaliota noudattavat asiakkaat, myös gluteenittomat, ovat tervetulleita herkuttelemaan! Kun etsit paikkaa, mihin on helppo mennä ja jossa tarjotaan herkullista ruokaa sekä erinomaisia viinejä, niin tänne kannattaa tulla.
Ps. Täällä tarjotaan minun tekemäni gluteenitonta leipää.

Funky Kitchen, Linnanmäki, Helsinki
Listalta löytyy jo valmiiksi gluteenittomia vaihtoehtoja, mutta myös burgereita saa gluteenittomana. Lapsille löytyy myös oma nurkkaus jossa he voivat leikkiä ruokaa odotellessa tai ruoan jälkeen.

Gula Villan, Iso Vasikkasaari, Espoo (auki vain kesällä)
Kesällä on pakko käydä jossain saaressa ja Iso Vasikkasaari on yksi suosikeistani. Gula Villan on ihana kesäravintola jossa voi viettää aikaa ja nauttia hyvästä ruoasta. Vaikka ruokalista on lyhyt, tarjolla on hyviä luonnostaan gluteenittomia vaihtoehtoja.

Hanko Sushi, ravintoloita ympäri Helsinkiä ja muualla Suomessa
Sushi herkuttelu onnistuu täällä myös gluteenittomana. Listaan merkattu mitä allergeeneja annokset sisältävät, joten täällä helppo tehdä oikea valinta kun sushihimo iskee.

Helsingin Toripojat, Kauppatori, Helsinki
Vuonna 1956 perustettu torikahvila tarjoaa nykyään myös tekemäni gluteenittomia juustopiiraita.

Korjaamo Bar & Kitchen,  Kulttuuritehdas Korjaamo, Töölönkatu 51 a-b, Töölö, Helsinki
Korjaamo on mukava paikka käydä syömässä lounasta, herkutella a la carte listalta tai käydä vaikka brunssilla. Aina löytyy gluteenittomia vaihtoehtoja. Kesällä tämä on yksi suosikkipaikoistani, sillä kesäterassi on ihana rento paikka jossa voi viettää aikaa yksin, kavereiden tai myös lapsien kanssa.

Kuja Bar & Bistro, Hakaniemenkatu 7, Kallio, Helsinki
Kiva paikka käydä brunssilla, lounaalla tai illalla. Viikonloppu brunssilla on tarjolla paljon lämpimiä sekä kylmiä ruokia, suurin osa on gluteeniton, ja bonuksena saa vielä gluteenittoman erikoisjälkiruoan. Hieno paikka myös niille, jotka eivät pääse sunnuntai aamuisin ylös sängystä, viimeinen kattaus alkaa klo 14:30.

Linko, Ruusulankatu 3-5, Töölö, Helsinki
Pizzaaa… Kauan on odotettu että Linko Pizzabaarin ihania pizzoja saisi myös gluteenittomana. Nyt niitä saa!
Vaikka ihanaa on, että tästä upeasta paikasta saa nykyään myös gluteenitonta pizzaa, en silti suosittele tätä, enkä muutakaan pizzapaikkaa, jos ei siedä yhtään gluteenia.

Mari’s Smoothie & Cafe, Vanha Kauppahalli, Eteläranta, Helsinki
Helsingin vanhasta Kauppahallista löytyy yksi gluteeniton helmi, joka tarjoaa ihanasti boostia päivään! Smoothiet, tuorepuristetut mehut, täytetyt paninit ja muita leipomotuotteita, ja kaikki on gluteenitonta.

Meat District, Jokikatu 43, Porvoo
Lihansyöjien taivas löytyy Porvoon vanhasta kaupungista. Ihanassa ympäristössä pääset nauttimaan vastuullisesti tuottettuja lihaisia ja lihattomia herkkuja, myös suosittu MD Burger löytyy gluteenittomana (minun tekemäni sämpylöillä).

Ravintola Bröd Punavuori, Bulevardi 26, Punavuori, Helsinki
Tämä on hotelli ravintola, tai ehkä ennemmin loistava ravintola joka sijaitsee hotellissa. Älä anna sitä olla este, käy kokeilemassa. Ruoka on kaunis ulkonäöltään ja maistuukin hyvältä. Menu on sesonginmukainen ja suurin osin gluteeniton.

Ravintola Kaarti, Pohjoinen Hesperiankatu 33 A, Töölö, Helsinki
Kaartin brunssi on aika lähellä gluteenittoman herkuttelijan unelmaa, sillä melkein kaikki on luonnostaan gluteenitonta. Myös lounaalla ja a la carte listalta löytyy paljon luonnostaan gluteenittomia herkkuja.

Ravintola Kuu, Töölönkatu 27, Töölö, Helsinki
Ihanaa ruokaa jo vuodesta 1966. Ruokalistalta löytyy paljon joko luonnostaan gluteenittomia vaihtoehtoja tai helposti gluteenittomaksi muokattuja ruokia. Lounasaikaan sekä iltaisin on tarjolla tuoretta sesonkiruokaa ja suomalaisia klassikoita.

Shelter, Kanavaranta 7, Katajonokka, Helsinki
Shelter tuo yhteen hyvän ruoan ja juoman ystävät Katajanokan rannassa sijaitsevan makasiinirakennuksen suojiin.” Ja kyllä täällä saa herkutella! Shelterin 3-5 ruokalajin Chef’s Menu on ihana ja sovellettu just koko pöytäseuruelle sopivaksi, ruokatottumuuksia huomioon ottaen. Myös gluteenittomana voi hyvin nauttia koko paketista!

Story Kortteli, Kortteli,  Kamppi ostoskeskuksen 5krs, Kamppi, Helsinki
Story Vanha Kauppahalli, Vanha Kauppahalli, Eteläranta, Helsinki
Kahvilat tarjoavat ihanaa aamupalaa, lounasta, Kampissa myös illallista sekä herkullisia kahvilatuotteita, joista aina löytyy joku gluteeniton vaihtoehto. Gluteenittomat leivonnaiset saattavat sisältää vehnätärkkelystä, joten kannattaa kysyä henkilökunnalta lisää, mutta listalta löytyy yleensä myös annoksia, jotka ovat luonnostaan gluteenittomia.

The Cock, Fabianinkatu 17, Kaartinkaupunki, Helsinki
Rento ruokapaikka, auki aamusta iltaan. Täällä saa melkein kaikki ruoat gluteenittomana, jos ne eivät ole luonnostaan gluteenittomia. Lisäksi saa hyvää kahvia, mehuja, artesaani viinejä ja drinkkejä joita ei muualta saa.

Viisi Penniä, Mannerheimintie 55, Töölö, Helsinki
Vaikka tämä on olut painotteinen ravintola, ruokalistalta löytyy paljon hyviä luonnostaan gluteenittomia ruokia. Juomavaihtoehtoina löytyy myös viinejä ja kuohuvaa.

Keskisuomi

Karoliinan Kestikievari, Kuusirinne 11, Leivonmäki
Nelostien varrelta, noin 50 km Jyväskylästä etelään, löytyy gluteeniton kakkutaivas! Leivonnaisia on yllin kyllin normisyöjille sekä gluteenittomille herkuttelijoille. Täällä on vain pakko käydä!

Vanha Asemaravintola, Hannikaisenkatu 18, Jyväskylä
Vanhassa asemarakennuksessa sijaitsevassa ravintolassa on ainutlaatuinen atmosfääri, jossa tarjotaan ihanaa ruokaa. Suurin osa ruoista, a la carte listalla sekä lounaslistalla, ovat luonnostaan gluteenittomia. Täälläkin pitää käydä uudestaan kun ollaan Jyväskylässä.

Pirkanmaa

Bistro Naapuri, Tuomiokirkonkatu 24, Tampere
Tänne kannattaa poiketa kahville tai lounaalle kun käy Tampereella. Ihanista salaateista, keitoista ja kakuista löytyy aina sopiva gluteeniton vaihtoehto.

Kahvila + Keittiö Sylvi, Nuutajärvi Lasikylä, Pruukinraitti, Nuutajärvi
Värikäs ja viihtyisä kahvila ja lounasravintola sijaitsee Nuutajärven lasikylän sydämessä. Täältä saa rehellistä kotiruokaa ja ihania kakkuja Sylvin twistillä. Erikoisruokavaliot ovat tervetulleita ja gluteenittomia vaihtoehtoja riittää.

Kulma 26, Bistro & Bar, Hämeenkatu 26, Tampere

Pohjois-Pohjanmaa

Ravintola Puistola, Pakkahuoneenkatu 15, Oulu
Tämä ihana ravintola sijaitsee Oulun keskustassa ja listalta löytyy paljon herkullisia gluteenittomia ruokia. Pieni miinus tulee gluteenittoman leivän lisämaksusta, mutta toisaalta, heidän gluteeniton leipä on niin ihana, että sitä pientä extraa maksaa mielellään.

Vaskikello, Vaskikellontie 420, Pyhäjärvi
Oulun ja Jyväskylän välissä sijaitseva ravintola nelostien varrella tarjoaa hyviä gluteenittomia vaihtoehtoja pieneen ja isoon nälkään.

Lappi

Haltiakammi & Kivinavetta, Ylläksentie 168, Kolari
Lyhyen ajomatkan päästä Ylläksen hiihtokeskuksista löytyy ihana paikka illanviettoon. Haltiakammi tarjoaa kauniita ja herkullisia gluteenittomia annoksia à la carte listalta, tilauksesta pääset nauttimaan savusaunasta ja Kivinavetan ihanista menuista. Jos laiskottaa voit tilata cateringit mökillesi.

Humina Restaurant, Hotelli Ylläshumina, Tiurajärventie 27,  Äkäslompolo
Huminasta löytyy à la carte lista ja teemanoutopöytiä gluteenittoman herkuttelijan mieleen. Tämän ainutlaatuisen ravintolan tunnelmassa gluteeniton ruokailia ei tarvi jäädä ihmettelemään mitä voisi syödä, sillä vaikeampi on löytää niitä ruokia jotka sisältävät gluteenia.

Karilan Navettagalleria, Karilantie 31, Äkäslompolo

Kukkolan Koski-Catering, Koskitie 4, Kukkolankoski, Tornio
Tämä pieni punainen kioski kosken rannassa näyttää vaatimattomalta, mutta näkymät ovat upeat, henkilökunta mukava ja lohikeitto ainakin maistui. Tuoretta savukalaa oli myös tarjolla, mutta sitä ei maistettu. Joka tapauksessa, tältäkin taukopaikalta löytyy gluteenittomia ruokia.

Latukahvila Velhon Kota, Äkäslompolo

Ravintola Rouhe, Lompolontie 3, Äkäslompolo
Paljon luonnostaan gluteenittomia ruokia listalla.

Erimeno.fi kartalta löydät lisää gluteenittomia ravintoloita, kahviloita sekä majoituspaikkoja ympäri suomea.

Sveitsi

Gluteenittomia ravintoloita ja hotelleja Sveitsissä, Sveitsiläiseltä keliakiayhdistykseltä (vain Saksaksi)
Bindella, Sveitsiläinen ravintolaketju. Ruokalistoilta löytyy yleensä monta gluteenitonta vaihtoehtoa ja tarkat allergeenitiedot ovat myös saatavila.

Ja nyt vielä omia ravintolasuosituksia:

Basel

Osteria Mamma Lucia, Hüningerstrasse 2, Basel
Italialainen ravintola joka on erikoistunut gluteenittomiin ruokiin. Tarjolla ovat mm. Gnocchia, Raviolia, leipä sekä Tiramisua. Normisyöjille isompi lista. Kallis paikka, mutta rahan arvoinen.

Bern

Kung Fu Burger, Speichergasse 27, Bern
Hullu Burger ravintola! He käyttävät paikallisia tuotteita, tarjoavat sesonki-burgereita sekä kaikista burgereista saa myös gluteenittoman version.

Engelberg

Ihanat vuoret, kauniit näkymät, mutta pitkä on jonotusaika jotta pääsee Titlis vuoren huipuille… ja kun pääset ihan ylös alkaa taas olla nälkä. Mutta, vuoristoravintoloista on vaikeaa löytää gluteenittomia vaihtoehtoja, tarjolla saattaa olla vain ranskikset ja pala lihaa. Engelbergin kylässä on taas eri asia. Sieltä löytyy taas hyviä ravintoloita (varaa pöytä etukäteen!) jotka tarjoavat hyvää gluteenitonta ruokaa. Näissä ehdittiin käydä syömässä:

Ristorante Al Monastero, Dorfstrasse 2, Engelberg
Täältä saa gluteenitonta pizzaa ja pastaa, alkupaloista jälkiruokiin löytyy ihania gluteenittomia vaihtoehtoja.

Spice Bazaar, Dorfstrasse 48, Engelberg
Intialaista ruokaa ja ihania gluteenittomia vaihtoehtoja löytyy tästä ihanasta paikasta.

Zürich

George Bar & Grill, Sihlstrasse 50, 8001 Zürich
Täällä pääse nauttimaan hyvästä ruoasta, ihanista drinkeistä ja Zürichin upeista maisemista. Ruokalistalta löytyy paljon luonnostaan gluteenittomia vaihtoehtoja. Eli, jos olet Zürichissä kannattaa käydä Georgessa!

Maison Blunt, Gasometerstrasse 5, 8005 Zürich
Marokkolainen ravintola ja teehuone. Täältä löytyy ihania gluteenittomia vaihtoehtoja, saat erillisen ruokalistan jossa kaikki annokset lajiteltu ruokavalion/-rajoituksien mukaan.

REAL, Müllerstrasse 23, Zurich
Espanjalainen ravintola jolla on paljon luonnostaan gluteenittomia ruokia listalla.

 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *